keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Pohja neulahuovutustaululle

Tällä kertaa perehdytään taulupohjan tekemiseen huovuttamalla.

Tarvitset: kuplamuovia, saippuaa (minä köytän marsei-saippuaa mutta muutkin käy) ja värillisiä villoja, joista yksi on valkoinen.


Ensimmäisenä laita saippua vaikka pakastepurkin pohjalle ja laske sen päälle kuumaa vettä ja jätä seisomaan.
Kuplamuovi leikataan noin 10 cm leveämmäksi kuin haluat työsi ja kolmien kertaa pidemmäksi , kuin miten korkeaksi haluat työsi. Siis jos valmis työ on 30 cm leveä, leikkaat kuplamuovin 40 cm leveäksi. Jos valmis työsi on 20 cm korkea, leikkaat kuplamuovin pituudeksi 60 cm.  Siis pala on 40 x 60 cm.

Levitä kuplamuovi pöydälle (tiskipöytä on hyvä kun se kestää kosteutta – ihan parhaalla ruokapöydällä tätä ei kannata tehdä vaikka käytetäänkin vain vettä ja saippuaa) kuplat ylöspäin.

Aloitetaan: Laita kuplamuovin toiseen päähän villaa (jätä n. 10 cm vapaaksi muovin päästä). Minä teen yleensä pohjan valkoisella mutta muitakin värejä voi hyvin käyttää. Pohjan teko on tärkeä, sillä tällä sidotaan työ oikeaan kokoon. Levitä villa leveäksi ja tee alin kerros samansuuntaisena. Seuraava kerros tehdään, ristikkäissuunnassa ja kolmas kerros, joka minun työssäni on jo kuviokerros, tehdään mihin suuntaan tahansa. Selitys voi tuntua hieman monimutkaiselta, joten laitan mukaan myös piirroksen.

Huomioi, että laittamalla eri värejä päällekkäin saat pinnasta elävän. 

Tästä yksi esimerkki:  Minulla oli alla hyvin kirkasta vihreää, joka vähän hyppäsi silmille. Laitoin vihreän päälle ensin harmaata ohuen kerroksen ja sitten toisia vihreitä aina pieniä paloja sinne tänne. Lopputuloksena oli elävä maanpinta.


Kun kuviot miellyttävät silmää kaada työn päälle saippualiuosta (siitä purkista mihin laitoit sen saippuan likoamaan kuumaan veteen). Vettä tulee olla niin paljon, että koko työ kastuu.  Voit varovasti painella villoja niin, että joka puolella on vain märkiä villoja. Varo kuitenkin siirtämästä villoja, jotka ovat tässä vaiheessa vielä täysin irti.

 Taita kuplamuovi työn päälle ja painele tiiviisti paikoilleen. Kaada saippuavettä myös kuplamuovin päälle, sillä se helpottaa sinun seuraavaa työvaihetta.


Ala pyörittämään käsiä avoimena muovin päällä ensin rauhallisin liikkein ettei alla oleva kuvio liiku.  Pikkuhiljaa työ alkaa kiinnittyä ja kun näin käy voit lisätä hankausta. Käännä koko työ ympäri, (onnistuu helposti kun työ on muovin välissä) ja jatka käsien pyörittämistä työn päällä. Kuljeta käsiäsi moneen eri suuntaan, pyörittäen, suorilla liikkeillä, sormenpäillä  jne.  


Kun työ on nurjapuoli ylöspäin voit aukaista kuplamuovin ja halutessa tasata reunat kääntämällä hulpioreunan kaksinkerroin ja kun sitten laitat taas muovin päälle ja jatkat huovuttamista niin reunat kiinnittyvät lähes suorina.


Kun olet huovuttanut 10-15 minuuttia voit kokeilla onko työ huopunut. Nosta muovi päältä ja tartu johonkin kohtaan työtä peukalo-etusormi – otteella ja nosta  Jos työ on huopunut, nousee se kuin ”kangas” ylös.  Mikäli nousee vielä yksittäisiä villasäikeitä jatka huovuttamista. Mitä kauemmin hankaat sitä tiiviimpi työstä tulee.

 
Kun olet tyytyväinen huovutustulokseen nosta työ muovilta käden päälle ja huuhtele se ensin kuumalla vedellä (niin kuumaa kuin käsi sietää mutta älä kuitenkaan polta itseäsi) ja sitten vaihdat veden kylmäksi ja huuhtelet sillä. Toista tätä jokunen kerta ja tämän jälkeen voit ottaa työn käteesi mytyksi. Laske mytyn päälle vuoronperään kuumaa ja kylmää vettä, puristaen aina lämpötilaa vaihtaessa veden pois työstä.


Lopuksi levitä puristuskuiva työ kuivan kuplamuovin päälle, aseta työ tasaisesti siihen muotoon kun missä haluat sen kuivana olevan ja NAUTI LUOMUKSESTASI.


Työn voit käyttää sellaisenaan tai siihen voit neulahuovuttaa mieleisesi kuvan. Laitan tähän perään jotain omia tekeleitäni.Vasemmalla on pohja ja oikealla valmis työ. 

ANNA MIELIKUVITUKSEN LENTÄÄ JA LUO UPEITA TAULUJA!2 kommenttia:

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita. Pysythän asiallisena, sillä kaikki asiattomat kommentit poistetaan.