sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Sepän Silmin : Valut

Ajattelin avata teille hieman valujen ihmeellistä maailmaa. Valukoruthan on tunnettuja siitä, että valutekniikalla voi monistaa useampia koruja massatuotantoon. Kuuluisimpia kotimaisia valukoruja ovat varmasti Kalevala Korut. Monet ajattelevat, että se on supernopea tapa tehdä koruja...no ei nyt ihan niin nopea kuitenkaan. Avaan teille hieman, mitä vaaditaan ennen, kuin koru on käyttövalmis.
Tähän koruun en tehnyt mallia ensin käsin, vaan otin mallin vanhan lusikan päästä, josta tehtiin kumimuotti.

Itselläni on käytössä alipainevalutekniikka. Tähän voi kuulua myös automaatiota, kuten vahojen tulostusta tietokonemallista mutta itselläni mallin koruun teen käsin. Teen siis uniikkikappaleen ensin hopeasta. Tämän jälkeen korusta paistetaan kumimuotti. Koru laitetaan kumisten levyjen sisään ja koko komeus laitetaan kuminpaistokoneeseen. Koneessa on kova paine, joka puristaa muottia ja se lämpenee n.180:een asteeseen. Näin kumiin paistetaan korun muotoinen onkalo. Sen jälkeen kumi leikataan käsin kahteen osaan ja siihen tehdään seuraavaa vaihetta eli vahan ruiskuttamista varten juoksu.

Juoksua pitkin kumin sisään eli korun malliseen onkaloon ruiskutetaan kuumaa, sulaa vahaa vahakoneella. Kun vaha on jäähtynyt ja jähmettynyt, muotti avataan ja vaha siistitään. Yksitellen tehdään siis alkuperäisen mallisia "vahakoruja", joissa on myös vahaputki eli tuo juoksu. Näistä vahoista sitten kootaan käsin ns. vahapuu.

Vahapuut
Vahapuut laitetaan metallisten lieriöiden sisään, joihin valetaan kipsi. (Kipsi sekoitetaan ja valmistetaan vedestä ja valukipsistä kipsikoneella, joka sekoittaa massan.) Nyt lieriössä on siis sisällä vahapuussa olevat vahakorut ja kipsi. Tämän jälkeen lieriöt laitetaan suureen uuniin. Uunissa on lämpöä ylimmillään n.740 astetta. Tässä asteessa vaha palaa pois kipsin sisältä 12 tunnin sisällä ja kipsiin jää nyt vahakorujen malliset onkalot.

Sitten sulatetaan metalli, esim. hopea upokkaassa n. 1000:ssa asteessa. Tämän jälkeen hopea valetaan kipsin sisään niihin muodostuneisiin onkaloihin alipaineen avulla (Tähänkin on oma koneensa). Kipsin sisällä on nyt siis "hopeapuu", jossa on mallin kaltaisia koruja. Kipsi pestään pois painepesurilla niin, että jäljelle jää vain hopeapuu (tai jokin muu metalli, kuten pronssi).
Pronssipuu, josta korut irrotetaan ja viimeistellään.

Tästä alkaa viimeistely. Korut leikataan pihdeillä irti puusta ja ne hapotetaan rikki- tai sitruunahapossa. Sitten koruista hiotaan juoksun kohta siistiksi hiomalaikalla, ettei niihin jää jälkeä juoksusta. Korut kratsataan eli hapotuksessa syntynyt samea pinta poistetaan mekaanisesti messinkiharjalla. Tämän jälkeen korut viimeistellään esim. hiotaan kivirummussa tai kiillotetaan tai matataan tai tummennetaan.

Tällainen oli valuprosessi lyhykäisyydessään. Aika paljon käsityötä siis niissäkin!
Finnish Blues Awards-palkinto, jonka olen myös valmistanut valutekniikalla pronssista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita. Pysythän asiallisena, sillä kaikki asiattomat kommentit poistetaan.