Hopean puhdistus
Kultasepänliikkeissä sekä joissakin kaupoissa myydään hopealle tarkoitettuja puhdistusaineita. Esimerkiksi puhdistusneste on kätevä korujen puhdistukseen. Ohjeet löytyvät pakkauksista. Isommat hopeaesineet, kuten kynttilänjalat tai aterimet on hyvä puhdistaa puhdistusliinalla.
Eräs kätevä kotiniksi on laittaa teräksisen kattilan tai muun astian pohjalle iso pala foliota ja suolaa. Korut asetetaan foliolle ja päälle kaadetaan kuumaa vettä. Anna esineiden olla, kunnes tummentumat on poistuneet. Kun korut/esineet on kuivattu, voit käyttää vielä puhdistusliinaa.
Aina jos epäilet korun materiaalia, kannattaa puhdistus jättää ammattilaiselle.
Hopeinen rannekoru, Jasmin Design |
Kullan puhdistus
Erityisesti pienet kultakorut, joissa on paljon syvänteitä tai kiviä saattavat kerätä likaa. Tällaisten korujen puhdistus kannattaa aloittaa liottamalla koruja lämpimässä vedessä, jossa on hieman käsitiskiainetta. Lika lähtee usein harjaamalla korua esimerkiksi vanhalla pehmeällä hammasharjalla. Etenkin leimat sekä kivien alapuolella olevat valoaukot keräävät likaa ja jollei niitä puhdista, ne voivat aiheuttaa ihoärsytystä. Puhdistuksen jälkeen korut huuhdellaan ja kuivataan ja voit kiillottaa ne kullalle sopivalla puhdistusliinalla.
Helmien puhdistus
Helmien ja joidenkin jalokivien sopivuus eri puhdistustavoille on hyvä varmistaa kultasepältä tai kultasepänliikkeestä. Helmet tulee pukea päälle viimeisenä ,kun kosmeettiset aineet, kuten hajuvesi on laitettu ja kuivunut. Helmet ovat hyvin herkkiä kemikaaleille. Käytön jälkeen helmet on hyvä pyyhkiä kostealla liinalla. Helmikorua ei saa puhdistaa puhdistusaineilla tai käyttää mitään hankaavaa. Mikäli helminauha likaantuu se voidaan pestä miedossa saippuavedessä ja kuivata pehmeällä liinalla. Anna sen jälkeen helminauhan kuivua rauhassa tasaisella alustalla ettei helmisilkki (helminauhan sisällä oleva lanka) veny.
Simpukankuori"kolikoita" |
Korujen säilytys/huolto
Koruja tulisi säilyttää erillään toisistaan. Esimerkiksi pehmeä liina korujen välissä tai korupussi suojaa naarmuuntumiselta.
Jalometallikorut kannattaa aika-ajoin (esim. kerran vuodessa) käyttää puhdistuksessa ja kiillotuksessa kultasepällä. Puhdistuksen yhteydessä kultaseppä voi tarkistaa istutuksen ja korun kunnon. Kun kohtelet korujasi hyvin ja hoidat niitä, ne kestävät ja säilyttävät arvonsa jopa vuosikymmeniä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kommentointi ja keskustelu ovat erittäin tervetulleita. Pysythän asiallisena, sillä kaikki asiattomat kommentit poistetaan.